Amarantha

Amarantha: jestem offline


30 lat, Warszawa


Moje osiągnięcia

rozglądam się


Zdobyte punkty: 86
Lipiec: 0

Ostatnie logowanie
25 czerwca 2012

Beza z truskawkami - przepis

Uwielbiam bezy. Dlatego spróbuję zrobić taki deser z truskawkami z tego przepisu z serwisu polki.pl

Zupa z botwinki

Składniki: -pęczek botwinki -kilka ziemniaków - kostka rosołowa warzywna lub drobiowa - pieprz -sól -śmietana -jajka   Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy zimną wodą, delikatnie solimy i gotujemy jakieś 10-15 minut. Jak się zagotują, to dodajemy kostkę rosołową.   Botwinkę dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy i siekamy. Dodajemy...

Żółta sałatka owocowa

Składniki: - 1 ananas - 1 dojrzały melon - 2 mango - 2-3 brzoskwinie - 3 banany - sok z cytryny - łyżka wódki lub likieru cytrynowego     Owoce obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy w dużej misce skropione sokiem z cytryny i alkoholem. Odstawiamy do ladówki, żeby sałątka się przegryzła i schodziła.

Boczniaki z młodymi ziemniakami

Składniki: - kilka boczniaków - kilka plasterków boczku - ząbek czosnku - kilka młodych ziemniaków - sól -pieprz -oliwa -koperek   Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odlewamy i kroimy w grube plasterki.   Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na złoto. Dodajemy roztarty czosnek i boczniaki, smażymy, aż...

Truskawkowy koktajl

Składniki: - truskawki - odrobina cukru - trochę mleka   Truskawki myjemy, zdejmujemy z nich szypułki i wrzucamy do blendera, tak prawie do pełna. Możemy dodać odrobinę cukru. Dolewamy trochę mleka lub jogurtu naturalnego i miksujemy.   Przelewany do szklanek i gotowe.

Lemoniada

Składniki na około litr wody: - 1-2 łyżki cukru - 1 cytryna - litr wody mineralnej   Do dzbanka wpypujemy cukie i zalewany niewielką ilością wody. Mieszamy, aż cukeir się rozpuści. Cytrynę mujemy, kroimy na pół. Z każdej połówki wyciskamy sok do dzbanka, a nastonie dorzucamy pozostałą skórkę. Dolewamy ok. litr wody ( może być gazowana). Całość mieszamy.   Na...

Parówki z serem

Uwielbiam takie ciepłe i niezdrowe śniadanko raz na jakiś czas ;)   Składniki: - po 2 parówki na osobę - kawałek żółtego sera - olej do smażenia   Z parówek zdejmujemy skórki, kroimy je na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz na pół, ale wzdłuż. Z jednej parówki powinno wyjść cztery kawałki.   Parówki wrzucamu na gorący ojej i smażymy z obu stron na...

Pierogi ruskie

Składniki: Na ciastio: - mąka, około 0,5 kg - szczypta soli - zimna woda   Na farsz: - około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - około 0,5 kg białego sera - 2 cebule - kilka plasterków baczku wedzonego - sól - pieprz - oliwa   Cebule obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Boczek też drobno kroimy i rumienimy.  Dodajemy do ugotowanych i przeciśniętych...

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki: - 10 jajek - 5 dużych pieczarek - 1 duża cebula -natka pietruszki - sól - pieprz - oliwa - masło   Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce warzywnej o grubych oczkach, przesmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Cebule kroimy w drobną kosteczką i również przesmażamy.   Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka....

Gulasz sojowy

Składniki: - pół opakowania kostki sojowej - kilka grzybów suszonych - vegeta - pieprz - tabasco lub ostra papryka - mąka - oliwa   Grzyby namoczyć we wrzątku przez około 20 minut. Odlać, opłukać i pokroić w małe kawałki.   Kostkę sojową z dodatkiem vegety zalać wrzątkiem i moczyć przez jakies 10 minut. Odcedzić, ale wywar zachować.   Do wywaru wrzucić...